šaptaji moje duse

لا أله الا الله محمد رسوا الله Dobro dosli na moj blog

24.09.2011.

Umrli imaju korist od određenih djela koja na njihovo ime urade živi

Umrli imaju korist od određenih djela koja na njihovo ime urade živi

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: "Kad čovjek umre, njegova djela prestaju teći osim u tri slučaja: ako je iza sebe ostavio trajnu milostinju, korisno znanje ili čestito dijete koje moli za njega. " Muslim(1631).

Ovaj isti ashab prenosi daje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kad klanjate dženazu-namaz, proučite iskreno dovu za umrlog! " Ebu Davud (3199), Ibn Madža (1497) i Ibn Hibban (3076 i 3077).

Aiša, radijallahu anha, kazuje daje neki čovjek došao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao: "Allahov Poslaniče, moja je majka iznenada preselila na ahiret a nije ostavila oporuku; da je stigla ostaviti oporuku, mislim da bi oporučila da se udijeli milostinja. Hoće li ona imati nagradu ako ja udijelim na njeno ime?" "Da", odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. El-Buhari (1388 i 2760) i Muslim (1004)

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je neki čovjek upitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Moj je otac umro i ostavio imetak, a nije ostavio oporuku, pa hoće li mu biti uzrokom oprosta grijeha ako na njegovo ime udijelim milostinju?" "Da", odgovori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Muslim (1630)

Džabir b. Abdullah, radijallahu anhu, pripovijedao je: "Neki je čovjek umro pa smo ga okupali, namirisali, umotali u ćefine, i donijeli da mu Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, klanja dženazu-namaz. Rekli smo Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem: 'Hoćeš li mu klanjat!', i on je napravio nekoliko koraka te upitao: Je li on pod dugom?' Rekli smo: 'Jeste, dužan je dva zlatnika.' Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, krenuo je da ode. Ebu Katada reče: 'Ja preuzimam njegov dug na sebe!' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, poče govoriti: 'Ti si dužan vratiti njegov dug iz svog imetka, a umrli više nema veze s dugom.' Ebu Katada reče: 'Slažem se.' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao mu je dženazu-namaz, ali bi kasnije, kad bi god sreo Ebu Katadu, upitao: 'Šta je s dugom?' Kad ga je jednom prilikom upitao u vezi s tim, Ebu Katada je odgovorio: 'Allahov Poslaniče, vratio sam njegov dug.' 'Tek sada je ugodno njegovom tijelu', zaključi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem." (Ahmed, 14536)

Aiša, radijallahu anha, prenosi sljedeći hadis: "Staratelj će postiti na ime umrlog post koji on nije ispostio. " El-buhari (1952) i Muslim (1147)

Ibn Abbas, radijallahu anhu, govorio je: "Neka je žena došla kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši: 'Allahov Poslaniče, moja je majka umrla a nije stigla ispostiti zavjetni post, hoću li postiti na njeno ime?' On je upita: 'Šta misliš, da je tvoja majka ostavila dug i ti ga vratila, da li bi to bilo punovažno?' Ona odgovori: 'Da, bilo bi punovažno.' 'Onda, posti na ime svoje majke', zaključi Vjerovjesnik, sallallahualejhi ve sellem.Muslim (156 i 1148).

Ovaj isti ashab kazivao je: "Neka žena iz plemena Džuhejna došla je kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i upitala: 'Moja se majka zavjetovala da će obaviti hadž, ali je umrla ne obavivši ga, hoću li ja obaviti hadž na njeno ime?' Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori joj: 'Da,obavi hadž na njeno ime. Šta misliš, da je tvoja majka ostavila dug, bi li ga ti vratila! Obavite ono što se prema Allahu dužni, najpreče je da se Allahov dug vrati. "' El-buhari (1852,6699 i 7315)

Amr b. Šuajb prenosi od svog oca Šuajba, a on od svog oca da se El-As b. Vail u paganskom dobu zavjetovao da će zaklati stotinu deva, i da je Hišam b. el-As zaklao svoj dio, pedeset deva, i da je Amr upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, s tim u vezi, na šta mu je odgovorio: "Da je tvoj otac prihvatio tevhid i da si postio i dijelio milostinju na njegovo ime,od toga bi imao korist." Ahmed (6704).

U drugoj verziji stoji: "Da je bio musliman i vi oslobodili roba na njegovo ime, ili udijelili milostinju na njegovo ime, ili obavili hadž na njegovo ime, to bi do njega doprlo. " Ebu Dawud (2883)
šaptaji moje duse
<< 09/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

Nasheeds


ko sam - sta sam........tiha voda brijegove valja....


"Osmijeh ne znači da si uvijek sretan, nego da si dovoljno jak da se smijes čak i kada boli..."

Nisam ljubomorna ni na koga. Naprotiv, kad je neko bolji od mene drago mi je zbog njega . Nikoga ne mrzim, samo neke osobe vise volim, neke manje. Ne zanima me tudji zivot, jer mi je dovoljan moj. Ne volim da imam neprijatelje ,a prijatelji su mi nesto najvrednije. Trudim se da prema svakome budem dobra, ali za one koje vise volim dajem cijelu sebe. Samo sam ljudsko bice.....Grijesim. I svi pricaju da me znaju.. A ZNAJU MI SAMO IME.....♥


بسم الله الرحمن الرحيم

" Ucini me, Bože, boljom od onog što drugi o meni misle i oprosti mi ono što oni ne znaju !!!"
AMIN !!!

" kad god uporedim moje riječi i moja djela prepadnem se da nisam jedan od lažova "

gde god da si veceras...podigni glavu i cuces govor zvijezda... .....hej pa ti nekome nedostajes...

Esselamu alejkum, ispričat ću ti jednu priču: Jednom jedan putnik na svom putovanju prolazeći kroz jedan grad osjeti bolest i slabost, u tom momentu bio je slab da bi nastavio svoje putovanje i morao je da na trenutak zastane, to je vidjela jedna dobra Allahova robinja i odlučila je da mu pomogne i pružila mu toplinu svoga doma i njegu kako bi mu pomogla zbog njegove slabosti, i nakon nekog vremena on je ozdravio ponovo dobio snagu, samopouzdanje i volju i bio je spreman da nastavi dalje svoje putovanje, pitao je svoju sestru kako da ti se odužim, rekla je ničim što već nemam, dobro rekao je onda ču te se sjetiti dovom i zamoliti svoga Gospodara da ti podari svaki hajr i stanje koje če te usrečiti na obadva svijeta a ja sad moram dalje nastaviti svoje putovanje. Mnogo je lijepih gradova i dobrih ljudi kod kojih zastanemo ali svi smo mi putnici ka svom cilju i moramo putovati dalje, želim da ti se zahvalim za sve lijepe riječi i brigu i želim da te Allah dž.š. nagradi za sve tvoje iskrene namjere, Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

MOJI PRIJATELJI

BROJAČ POSJETA
238268